Selfitis Nedir? « Harbi Gazete

SON DAKİKA

Selfitis Nedir?

Bu haber 17 Aralık 2017 - 14:07 'de eklendi ve

Son yılın şüphesiz ki en büyük çılgınlığı Selfie. Bir çok kişi yaşadığı anı ölümsüzleştirmek için ve kendide dahil herkesi aynı kareye sığdırmak için selfie çekmeyi tercih ediyor. Ama bunu her an ve sürekli yapan kişilerinde olduğu bir gerçek. Selfie bağımlılığı olarak halk dilinde adlandırabileceğimiz bu çılgınlığı Psikologların son açıklamaları ile selfie bağımlılığı olan kişilerin ‘Selfitis’ oldukları öğrenildi.

Selfitis Nedir?

Selfitis, günlük hayatta yaşadığımız anları sosyal medyada paylaşmak için ve bunu bir sınırın üstünde yapılan bağımlılık halidir. Belirli kronik seviyeleri olan Selfitis, 3 kademeli olarak gözlemleniyor.

Sınırda olan: Günde en 3 kez selfie çekerek bunların bazılarını sosyal medya ortamlarında paylaşan kişiler.

Akut: Günde en az 3 kez selfie çekerek bunların hepsini sosyal medyada paylaşan kişiler.

Kronik: Selfie çekmek için kontrol edilemeyen bir istek içinde olan ve aşırı derecede selfi çekerek en az 6 selfie sosyal medyada paylaşan kişiler.

 

Selfitis‘in genellikle özgüven sorunu yaşayan ve toplum konumlarını güçlendirip bir kitleye ait olma isteği olan kişilerde olduğunu söylüyor.

‘Selfitis’in ciddiyetini belirlemek için araştırmacılar 20 durum ve olayı sıraladı ve katılımcıların bu söylemlere katılıp katılmadıkları soruldu.

Cep Telefonsuz Kalma Korkusu 

Yıllar önce teknolojiyle bağlantılı bir diğer rahatsızlık daha literatüre girmişti: ‘Nomofobi’, yani cep telefonsuz kalma korkusu.

Fakat Londra’daki King’s College Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Profesör Simon Wessely ise selfie çekmenin bir rahatsızlık olduğu düşüncesine şüpheyle bakıyor:

“Araştırma, selfie çekenlerin ruh hallerinin iyileştiğini, dikkatleri üzerlerine çektiklerini, özgüvenlerini artırdığını ve çevresiyle bağ kurduklarını gösteriyor.”

 

Furkan Tunahanaftunahan@gmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.