Efendim, Sivas Köftesi demek öncelikle ve sadece yiyenlerin bilebileceği, henüz şehir şehir şubeleşmiş bir zincire dönüşmemiş, yerel ve milli lezzetimizdir.

Sivas köftemizi diğer köftelerden ayıran en önemli özelliği yapımında kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has floraya sahip bölge yaylalarında yonca, fiğ, kekik otu ile beslenerek yetiştirilmiş sığır ve koyun etinden elde edilmiş olmasıdır.

Köftemizin yapılışından bahsedecek olursak öncelikle köfteye lezzetini veren yöremizi has et desek de yapan kişinin ustalığı da köfteye ayrı bir lezzet katmaktadır. Çok duyarız benim köftenin tadı istediğim gibi olmadı, bu köftenin sırrı nedir? Sorularını. Köftenin sırrı da ustaların yıllarında gizlidir.

Sivas köftesi en az iki yaşındaki dananın, kaburga, but, kürek kısmındaki etleri ile koyunun but kısmından elde edilen eti; sinir, damar ve zarlarından ayıklanıyor. Ayıklanan koyun ve dana etleri karıştırılıyor ve her 1 kilo başına 20 gram tuz ekleniyor. Kıyma makinesinde bir defa orta kalınlıkta çekiliyor. Çekilen et bir defa yoğurulup en az 12 saat dinlendiriliyor. Dinlendirilen et tekrar makineden geçiriliyor. Eti kimimiz 25 gramlık kimimiz 30 gramlık parçalara bölüp el ayası kadar genişlikte elimizi hafif ıslatıp köftemize şekil veriyoruz. Bu tarifte eksik bir şeyler var dediğinizi duyar gibiyim. Nasıl yani baharat yok mu dediğinizi de. Evet köftemiz sadece Sivas yöremize özel et ve sadece bir miktar tuzla yapılıyor işte bu yüzdendir ki henüz şehir şehir şubeleşmiş bir zincire dönüşmemiştir.

Peki ya diyeceksiniz ki başka şehirden geldik biz Sivaslı olarak nereyi önerirsiniz. İsmi kulağa hoş gelmese de önereceğim ilk yer Kirli Ahmet’in yeri. Kirli Ahmet mi yiyeceğimiz varsa da bu isimden sonra kaçtı. Aslında Kirli Ahmet sandığımız ya da ilk aklımıza geldiği gibi kirli değildir. Kirli Ahmet ismini kimilerine göre mekanın sanayi sitesi içerisinde oluşundan, kimilerine göre ise Ahmet ustanın sabah mangal başına bembeyaz önlükle geçip akşam olduğunda ise önlüğünün simsiyah ve yağlı olmasından alıyor.

Köftemizin restoranlardaki servisi porsiyon başına bazı yerlerde 7 bazı yerlerde 8 tanedir. 7-8 köfte az biraz kırmızı bulgur pilavı, közlenmiş biber, domates ve olmazsa olmazımız Sivas pidesi ile servis edilir. Şimdilerde her şey de olduğu gibi sunumda da değişmeler oldu tabi ki. Köftelerin inceliği, şekli, piştikten sonra ki yağlı ve hafif sulu görüntüsü aslında çok kolay gibi gelse de hepsi ayrı maharettir,  ustalık ister. 8 tane el ayası kadar köfte ile ne kadar doyulur ki diyebilirsiniz ama emin olun öyle değil. Sunum da köfte öncesinde verilen çorba ikramı ve daha sonra köftenin yanına getirilen mezeler ve vazgeçilmezimiz açık ayran ile doyacağınızın garantisini verebilirim.

Ayrıca biz Sivaslılar köftenin lezzetini daha porsiyon fiyatına bakınca anlarız. Restoranlarda köftemizin fiyatları çoğunlukla birbirine yakındır. Ama fiyatlarda az biraz fazla oynama varsa ucuzluk anlamında biliriz ki o köfte yenmez.

Okurken gözlerinizin önünde canlanan ve ağzınızı sulandıran bu lezzetimizi Sivas’a yolu düşen herkese şimdilik daha iyisi bulunana dek Kirli Ahmet’te yemesini tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.